Onze reis naar ondernemerschap deel 1
Ons bedrijf wordt steeds meer werkelijkheid. We zitten hier al ruim een jaar over te denken wat we willen gaan doen en hoe we dit kunnen invullen. Allereerst hadden we gekozen voor de naam. We wilden hierbij iets pakkends. In mijn vorige blog vertelde ik al dat ons bedrijf Liefde in de hemel heet. Dit refereert aan onze dochter die niet hier is, maar meteen door is gegaan naar de hemel. En dit geld eigenlijk voor alle kinderen die niet bij ons mogen of kunnen zijn. Want onze kinderen, onze liefdes zijn in de hemel.Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het opzetten van een bedrijf?
Een van de belangrijke beslissingen bij het officieel opzetten is de keuze voor de juiste rechtsvorm. Hierbij hadden wij de mogelijk om te kiezen voor een vennootschap onder firma, oftewel een vof, of een maatschap. Beide opties hebben niet veel verschillen, maar wel voor- en nadelen. We hebben daarbij gekeken wat het beste bij onze situatie zal passen in de toekomst.
Een vof is een populaire keuze als je samen met een ander een bedrijf wilt runnen. In een vof zijn alle vennoten (de partners) aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Dit betekent dat we persoonlijk risico lopen. Dit kan intimiderend zijn, maar biedt ook de kans om een goede band op te bouwen met onze partners en de verantwoordelijkheden te delen.
Aan de andere kant hebben we de maatschap die vaak gekozen wordt door vrije beroepsbeoefenaars. Hierbij kun je denken aan een tandarts of een advocaat. Bij een maatschap zijn de partners ook verantwoordelijk voor het commerciële deel van de onderneming, maar de aansprakelijkheid is vaak gelimiteerd tot het ingebrachte vermogen. Dit kan ons beschermen tegen persoonlijke aansprakelijkheid bij eventuele schulden.
We hebben dit goed overwogen en ons verder verdiept in de keuze. Maar omdat wij vooral producten gaan maken en verkopen vonden wij een vof beter bij ons passen. Dit is nu makkelijk gezegd, maar er komt veel meer bij kijken wat er geregeld moet worden. Juridisch moet er veel op papier gezet gaan worden, zodat we elkaars gemaakt producten kunnen gebruiken en verkopen. Dit heeft met bepaalde rechten te maken. En omdat we graag het bedrijf op onze beide namen willen zetten, doen we het op deze manier.
Maar dit is iets wat wij later in de toekomst gaan aanvragen en ons gaan inschrijven bij het KvK. Eerst willen we de markt gaan ontdekken en het hobbymatig voort gaan zetten. Zo kunnen we ook bekijken welke producten passen en welke niet. En natuurlijk ook kenbaarheid geven aan ons bedrijf. We doen dit met alle liefde, maken de producten (gepersonaliseerd) met alle liefde. En hopen we dat we diegene kunnen bereiken, troost of een lichtpuntje kunnen bieden met wat we maken.
Reacties
Let op: HTML wordt niet vertaald!